Inspirerad av Marianne Jensen Rose har jag låtit genomföra en förändring
av vår vardagsmiljö på mottagningen
Praktiken designades på sin tid, 1981, i tydligt nytänkande med fem behandlingsrum i så kallade Pridemoduler och den håller fortfarande väl ur effektivitets- hygiens- och dispositionssynvinklar. Några förändringar har gjorts under åren, bland annat för att minska lyhördhet och utöka personalutrymmena. Det hade dock gått mer än tolv år sedan senaste renovering och vi hade inte prioriterat att göra något åt helheten på länge. Men sedan jag blev ensam verksamhetsansvarig 2016 tog planerna fart och möjligheten att få sätta sin egen prägel på mottagningen lockade.
Feng Shui är för mig delvis bekant
Därför behövde jag inte någon som helst betänketid när Marianne, som direkt ger ett gediget och engagerat intryck, erbjöd sina tjänster eftersom jag inte riktigt visste i vilken ände jag skulle börja. Feng Shui är för mig delvis bekant eftersom min syster för flera år sedan inrett både sin familjs hem och trädgård i den andan. Det är miljöer jag uppskattar estetiskt och trivs i och de har även dokumenterats i ett par bilderböcker.
Detaljerat förslag och genomgripande dokumentation
Efter Mariannes inventering och genomgripande dokumentation i början av 2017 fick jag ett detaljerat förslag i text och bild. Det mesta nickade jag spontant instämmande åt, eftersom jag länge velat göra något åt färgsättningen och i viss mån möbleringen av praktiklokalerna. Tillsammans med personalen gick jag igenom det hela i detalj och viktiga synpunkter inhämtades. Vissa praktiska förslag skulle ha varit mycket svåra och kostsamma att genomföra, så dem lämnar vi åt framtiden.
Den yttre delen av miljön, som Marianne också analyserat, kan däremot komma att ändras när hyresvärden gör verklighet av sina planer för trappuppgång, hiss och det lätt mossbelupna yttertaket som syns från väntrummet. Vi kommer att ha en fortsatt dialog.
Mariannes idéer satte bollen i rullning
Mariannes idéer satte i alla fall bollen i rullning beträffande våra egna utrymmen och det dröjde inte länge förrän färgaffären hade en trogen lördagskund i mig och ett antal hantverkare hade anlitats. Det mesta måste utföras för att inte störa verksamheten så det skedde gradvis med flytt av vissa innerväggar, förändring av belysningen, målning i harmoniska ljusare nyanser, inköp av nya möbler till väntrummet och även organiskt mönstrade gardiner till samtliga fönster, ett tema med stor variation.
Med de fyra elementen i viss åtanke blev det konkreta arrangemang och dekorationer i väntrummet, köket och mötesrummet. Träslagen är fortfarande bok med inslag av al och ek beträffande golv och vissa inredningsdetaljer. Vi återanvände det mesta av de äldre kvalitetsmöblerna på nya platser, vilket kändes bra att kunna göra.
Genuint Ölandstema
Väntrummet har nu ett genuint Ölandstema med ett litet vattenfall över röd kalksten, ett annat stenarrangemang och ljuslyktor i form av fyrarna Långe Erik och Långe Jan.
Till barnen har vi en liten hörna där bland annat en miniatyrladugård i trä, som min far gjort och min man ordnat ett landskap till, kan underhålla de minsta(?) lite. Ibland har djuren flyttat på sig även dagar utan unga besökare…
Cirka 1 700 bilder med mina fotograferade Ölandsmotiv i alla årstider visas som ett rullande bildspel blandat med praktisk information. Det finns både gröna växter och en del årstidsbaserade miniatyrplanteringar eller arrangemang med snittblommor för att öka trivseln.
Bättre omdöme kan man nog inte få
Personalen och många patienter har uttryckt stor uppskattning över förändringarna.
En del säger att de lugnt kan sitta och koppla av i väntrummet och stanna kvar även sedan de är färdigbehandlade – bättre omdöme kan man nog inte få på en tandläkarmottagning…
Tandläkare Ylva Jonasson Armfelt, Borgholm
Läs mer om Tandvårdsgruppen i Borgholm